All of it

‘Wat inspireert jou om voor het leven te kiezen?’ vraagt ze. We zitten tegenover elkaar in een café, een tas thee tussen onze handen geklemd.
Het is geen vraag waarop ik zomaar snel wil antwoorden. Wat mij inspireert om voor het leven te kiezen is niet één ding. Het is de optelsom van heel veel kleine dingen die ervoor zorgt dat ik elke dag opsta.

Het is het roodborstje op de kiezels voor het raam, dat opduikt als ik ergens over twijfel. Het zijn de vergeet-me-nietjes van de buren, zonnebloemen, gerbera’s en verse kruiden. Het is de oude man in het tuincentrum die spontaan vertelt hoe we de planten in onze winkelkar moeten verzorgen. Het is ‘This Is Us’ kijken in bed tussen koraalkleurige lakens, mijn twee dieren naast mij opgerold, en een kaars, een potje chufa noten en een paar stukjes zelfgemaakte matcha fudge.

Het is de blik van mijn dalmatiër Grace, ogen die overlopen van liefde. Het is onze kat Moon, die trouw kirt als je haar aanraakt en graag met haar twee voorpoten opgevouwen ligt. Een pose die bekend is als ‘cat loaf’. Die naam alleen al.

Het is mama die een frambozenplant in haar kruidentuintje zet en zegt: ‘Voor jou.’ Het zijn de chocoladetaart en marsepein met opschrift, slingers, met veel zorg uitgekozen cadeautjes en lachende gezichten op mijn verjaardag. Het is om twee uur s’ nachts de kamer van mijn zus binnenstormen met een buik die pijn doet van het lachen om haar een filmpje te laten zien. Het is de overgave waarmee mijn zus knuffels geeft.

Het is de lach van mijn vriend. Papa die ‘Pokerface’ van Lady Gaga opzet wanneer ik thuiskom met een fluoroze meshtop, terwijl hij trots lacht zoals alleen hij dat kan. Het is de zee en de zon. Het is thee met veel citroen uit mijn lievelingsmok. Pasta. Het zijn films die zo hartverscheurend mooi zijn dat ze je achterlaten met een betraand gezicht en de moed om het anders aan te pakken. Het zijn boeken die net hetzelfde doen.

Het zijn de seizoenen, de verscheidenheid aan muziek. De sad songs, de schijfkes en de parels. Het is het heelal met haar geheimen, wetten en sterren, sterren, sterren. Het is de liefde. All of it.

Het is wat we kunnen voélen maar niet kunnen zien. Het zijn de eindeloze mogelijkheden die het leven biedt. Er valt zoveel te zien, zoveel te leren: Spaans, yoga, tai-chi, tuinieren, kleren maken, salsa dansen, films regisseren. Dus waarom ik kies voor het leven? Waarom niét? Het is magisch.

3 gedachtes over “All of it

  1. Ik heb datzelfde gevoel, nog steeds…het leven is mooi en wordt steeds mooier, maar alleen als men WIL kijken en meegenieten!

  2. Zo mooi, zo waar..zo ontroerend en adembenemend, hoe je het omschrijft. Zalig om te lezen. En klopt volledig: het is de bereidheid om te blijven kijken naar die magie die ons leven is ❤️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s