We ♥ tapwater en ook het klimaat: welke drinkfles past bij jou?

We’ve got 99 problems and single-use plastic is one: elk jaar belandt er zo’n 8 miljard kilo in onze oceanen. Dat is hetzelfde als het gewicht van zo’n 160.000 potvissen. Wat kan jij doen om te helpen?

Wist je dat er een liter water en een liter olie nodig is om een plastic flesje te maken? Een flesje dat je op vijf minuten leegdrinkt en weggooit. Het is dus dringend tijd voor actie. Misschien hebben we geen nood aan een klein groepje mensen dat volledig zero-waste leeft, maar aan een grote massa die allemaal beetjes bijdraagt aan een schoner milieu. De eerste stap kan een herbruikbare drinkfles zijn. Het aantal drinkbussen op de markt is eindeloos, maar welke zijn duurzaam, betaalbaar én zien er leuk uit? Een snelle top 5.

1. Dopper

Dopper gaat voor een betere wereld. Dit hippe, Nederlandse merk werkt actief aan een bewustere omgang met single-use plastic. Omdat ze uitgaan van het cradle to cradle concept, zijn hun flessen gemaakt van gerecycleerd materiaal. Yay! Daarnaast investeren ze doelbewust in schoner drinkwater en steunen ze andere changemakers en oplossingen. De Dopper drinkfles ziet er ook gewoon leuk uit. Je kan kiezen uit allerlei kleuren en formaten. Sinds kort zijn de insulated Dopper ‘Blazing Black’ en ‘Wavy White’ te koop: hun gloednieuwe zwarte en – witte bussen, die coördinaten dragen van het stukje oceaan dat jij, door ze te kopen, schoonhoudt. Een kleine Dopperfles kost zo’n 12 euro. Een grote ongeveer 35. Shoppen maar!

2. Klean Kanteen

Een merk uit California, dat net zoals Dopper werkt aan een schoner milieu. ‘Bij Klean maken we niet gewoon flessen’, staat op hun website. ‘We werken hard om duurzame, veelzijdige en betaalbare producten te creëren, die een levenlang blijven en bergen single-use plastic vervangen’. Ook zij investeren in bedrijven die zich bezighouden met het verminderen van vervuiling en met schoon drinkwater. De flessen zijn stoer en gaan van eenvoudig wit tot stylish hout. Ze worden met de hand gemaakt in China, onder goede arbeidsomstandigheden, en ze kosten tussen de 20 en 30 euro. Kraantjeswater drinken was nog nooit zo leuk.

3. Chilly’s

Dit London-based merk is all about de balans tussen duurzaamheid en een urban uitstraling. Het werd in 2010 opgericht door twee jonge mannen en wordt nu verkocht in winkels zoals Urban Outfitters. Ook Chilly’s gaat voor zo weinig mogelijk single-use plastic. Dit jaar doneerde het 200.000 dollar aan de non-profitorganisatie City to sea, waar het bedrijf mee samenwerkt. Wie voor Chilly’s gaat kan rekenen op een lekvrije fles en water dat 24 uur koud, of 12 uur warm blijft. Chilly’s flessen kosten tussen de 15 en de 30 euro per stuk.

View this post on Instagram

Early Springtime essentials ☀ #ChillysEverywhere

A post shared by Chilly's Bottles (@chillysbottles) on

4. 4ocean

4ocean is een wereldwijde organisatie die afval ruimt uit de oceaan en kustlijnen. De hoofdkwartieren bevinden zich in Florida en Bali. Ook dit bedrijf werd opgericht door twee jonge mannen, die op surfvakantie in Bali zagen hoeveel afval er in het water lag en besloten daar iets aan te doen. Op twee jaar tijd haalde 4ocean al 1.894.796,850 kilogram uit het water. Door een drinkenbus te kopen haal je 0,4 kilogram afval uit de zee. De flessen zijn gemaakt van roestvrij staal en houden je drinken fris of warm. Een fles kost zo’n 35 euro. Ondertussen werkt 4ocean wereldwijd, en heeft het zo’n 150 mensen in dienst. Ze focussen zich vooral op plaatsen zoals Bali of Haiti, waar veel afval samenkomt.

5. 24Botlles

Ciao bella! Deze Italiaanse drinkflessen zijn een streling voor het oog en maken een duurzame levensstijl gemakkelijk. De C02 uitstoot die wordt veroorzaakt door het produceren en transporteren van de flessen, compenseren ze door herbebossingsprojecten.
De productie van een plastic wegwerpflesje veroorzaakt 80 gram C02 uitstoot. Op elke 24Bottlefles zal je -0,08 zien staan: de uitstoot die jij vermeden hebt door jouw aankoop, en blijft vermijden door je fles opnieuw te vullen. Geweldig toch? Je hebt er al eentje in huis voor 19.90 euro.

Lees dit artikel op 21bis.be

Tekst: Roxanne Wellens, foto: (c) Roan Vermeyen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s