Fast fashion is klaar voor de vuilbak

De afgelopen vijftien jaar is de kledingproductie verdubbeld. Met modetrends die elkaar in sneltempo opvolgen moet kleding sneller en vooral goedkoper worden gemaakt. Onder het motto ‘Ik koop wel een nieuwe’ wordt meer dan de helft van de kleding binnen het jaar weggegooid. Maar hoeveel kost onze fast fashion echt?

De jeans die u nu draagt heeft 8000 liter water gekost. Myanmarese vrouwen hebben er katoen voor geplukt aan drie euro per dag. Jonge mannen hebben dat katoen in kokende verfbaden gekleurd, niet beschermd tegen de schadelijke dampen die uit de baden opstegen. Kleine kinderen hebben zich letterlijk uit de naad gewerkt om uw jeans op tijd af te krijgen. En dat allemaal zodat u hem voor een spotprijs kon kopen. Als u dacht dat de tijd van slavernij voorbij was, heeft u het mis. Er hangt bloed aan uw goed.

Made in Bangladesh

Toen een van mijn favoriete kledingwinkels een paar maanden geleden een stockverkoop hield, viel mijn oog op een shirt met mooie pastelkleuren. Tien euro, een koopje. Ik was onderweg naar de kassa toen ik naar het witte labeltje keek aan de binnenzijde: Made in Bangladesh. Ik hing het kledingstuk terug en besloot op dat moment dat ik niet meer wou meedoen aan de fast fashion industrie. Toen ik thuiskwam en tussen al mijn Zara en H&M kledingstukken begon te zoeken naar iets duurzaams, merkte ik dat ik bijna geen enkel stuk heb dat niet van derdewereldlanden afkomstig is. U wel?

Vervuiling

Dat de energie- en voedselindustrie vervuilend zijn, wisten we allemaal al. Maar wist u ook dat de modeindustrie de op één na meest vervuilende industrie ter wereld is? Textielproductie kost 93 biljoen liter water per jaar. Daarbovenop veroorzaakte onze mode zo’n drie jaar geleden een CO2-uitstoot van 1,2 miljard ton. Dat is meer dan de uitstoot van het internationale vliegverkeer én de scheepvaart samen. Dan zijn er nog alle plastic verpakking van de e-commerce en vervuilende stoffen zoals katoenpesticiden of verfchemicaliën die in de bodem of rivieren terechtkomen. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?

Loonslaaf

Met de fast fashion industrie maken we mensen in derdewereldlanden tot onze loonslaaf en zorgen we er mee voor dat onze planeet naar de kloten gaat. En bijna niemand die het weet. We zijn een kei in wegkijken, zolang niemand de harde feiten onder onze neus duwt. De echte prijs van onze wegwerpmode is torenhoog. Maar het kan anders. Door bewuster om te gaan met eten, mijn lichaam en hoe ik in de wereld sta, ontdekte ik duurzame alternatieven.

Less is more

Er bestaan merken die eerlijke kleding maken. En nee, deze merken zijn niet alleen voor fans van geitenwollensokken. Merken zoals People Tree of Armed Angels willen naar eigen zeggen geen deel zijn van de misstanden in de kledingindustrie. Duurzaamheid is de toekomst, de mode waarin we zouden moeten investeren. Dat betekent niet dat derdewereldlanden uit beeld moeten worden gelaten. Zolang de werkomstandigheden gunstig zijn en de materialen natuurlijk, kan ecokledij overal worden geproduceerd.
In dit geval is less écht more. Misschien geen twintig truien meer in de kast, maar truien die niet klaar zijn voor de vuilbak na drie wasbeurten.
Ik denk dat het tijd is om te stoppen met slaapwandelen. Om onze ogen open te trekken, te kijken en te zien. Ik weet alvast wat ik dit jaar onder de kerstboom wil. En u?

Meer over duurzame mode lees je hier:

21 duurzame kledingmerken voor mannen en vrouwen 

Fast fashion brands to avoid 

35 fair trade & ethical clothing brand betting against fast fashion

2 gedachtes over “Fast fashion is klaar voor de vuilbak

 1. Roxanne,

  EEN KNAP STUKJE BEWUSTWORDING.

  Ik hoop dat heel veel jongelui dit lezen en er lessen uit trekken.

  Ook ikzelf ga er bewuster mee omgaan.

  Bedankt daarvoor,

  Lieve groetjes,

  Tante Monique.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s