Don’t panic it’s organic

Veggie, vegan en biologisch. Er is steeds meer belangstelling voor, veel mensen beginnen bewuster te leven. Bedrijven die ecologisch verantwoorde en cruelty free producten verkopen schieten als paddenstoelen uit de grond, in restaurants is vegan steeds vaker een optie, en ook meer mensen zijn geïntresseerd in biologisch vlees. Is dit de nieuwe toekomst?

Ik hoop alvast van wel! Al jaren probeer ik bewust om te gaan met vlees, andere dierlijke producten of cosmetica. Het laatste half jaar is dat in een stroomversnelling geraakt. Nu koop ik altijd make-up, verzorgingsproducten, schoenen, handtassen of kleding die volledig dierenleedvrij zijn. Zo is HEMA een van mijn nieuwe favoriete winkels geworden. HEMA test niet op dieren, verkoopt make-up en alles wat je in de badkamer nodig hebt aan een prijsje. Onlangs ontdekte ik een nieuwe, Nederlandse lijn Love Beauty and Planet, die voor weinig geld dingen als shampoo, scrub en douchgel aanbiedt. Diervriendelijk en/of ecologisch shoppen hoeft dus helemaal niet duur te zijn! Ook de heerlijk geurende producten van Lush zijn niet alleen crueltyfree, maar ook handgemaakt en milieuvriendelijk. Een paar dagen geleden kocht ik een blokje zeep voor op het toilet. Niet alleen de wc, maar ook de hele gang ruikt nu heerlijk naar vlierbessen en -bloesems…

‘Een zachte, lieve toekomst met respect voor dier en milieu, kan alleen maar beginnen bij jezelf’

Biologisch vlees

Minder gemakkelijk te vinden is biologisch vlees. Rond mijn veertiende besloot ik vegetarisch te worden, omdat ik niet langer dieren wou eten die zowel een ellendig leven vol pijn en stress hadden gehad, als een gruwelijke dood waren gestorven.

Vegetarisch leven bleek al snel niet zo evident. De rest van mijn gezin at wel nog vlees, dus door een biefstuk keer op keer te vervangen met een veggieburger, begon mijn lichaam tekorten te krijgen. Ijzertekort was het grootste probleem, en uiteindelijk de reden dat ik na twee jaar terug honderd gram vlees per dag begon te eten. Mijn eens zo volle haar was dun en futloos geworden, mijn nagels braken af en ik was vaak moe. Tot op de dag van vandaag merk ik de gevolgen van het vegetarisch zijn nog steeds.

Er moest dus een alternatief komen. Na de beelden uit het grootste slachthuis van België (Tielt) te hebben gezien, waar varkens worden geschopt, geslagen, aan de oren voortgetrokken, onverdoofd geslacht, en levend in kokend water gegooid, was het genoeg. Ik zou geen dieren meer eten die behandeld werden als koopwaar, een middel om op een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk winst te maken. Dieren zijn vrienden, onschuldige wezens zonder stem, die het niet verdienen om behandeld te worden zoals bijna alles in onze kapitalistsche maatschappij wordt behandeld: als een product.

De Groene Boerderij

Mijn moeder stemde in en we kochten een tijdje biovlees uit de winkelketen Carrefour, tot we vorige week in aanraking kwamen met De Groene Boerderij in Wuustwezel, een boerderij die eigen vlees kweekt en aanbiedt aan klanten. Ze verkopen niet alleen vlees, maar zowat alle producten die je wekelijks nodig hebt. Van biologische groenten en fruit tot pampers en streekbier, en dat voor een erg schappelijke prijs.

raf
Boer Raf met ‘dry aged porc’

Wij werken met homeopathie, in plaats van antibiotica’
boer Raf

Ik sprak met de gepassioneerde oprichter, boer Raf. Hij vertelt dat zijn boerderij begon als een gewone varkenskwekerij, met een stalcomplex waar ruim duizend varkens in pasten. Na een tijdje begon hij zich vragen te stellen over de stalling, de voeding en de manier waarop de varkens behandeld werden. Hij besloot het roer om te gooien, en bouwde zijn stallen om tot biologische stallen. ‘Er is veel verschil tussen een biologische stal en een ‘gewone’ stal,’ zegt hij. ‘Elke biologische stal moet een ingestrooide ligruimte hebben, de varkens moeten binnen en buiten kunnen en ze hebben ook veel meer ruimte.’ Nu kan hij nog driehonderd varkens houden, in plaats van duizend. ‘We werken ook zoveel mogelijk met homeopathie, in plaats van antibiotica.’

‘Als een dier wordt geslacht, moet het helemaal worden opgegeten’
boer Raf

Slachten

‘Omdat er niet meteen een bioslachthuis in de buurt is,’ zegt Raf lachend, ‘breng ik mijn varkens zelf naar een rustig en deftig slachthuis in Kalmthout. Omdat dat zo dichtbij is, blijft de stress die de varkens van het transport ondervinden beperkt. Ik ga de karkassen na afloop weer ophalen en verwerk het vlees zelf. Als een dier geslacht wordt moet het helemaal opgegeten worden, vind ik.’

Op de vraag of hij het moeilijk vindt om zijn dieren naar de slacht te brengen antwoordt hij: ‘Moeilijker dan vroeger, maar het feit dat mijn dieren een goed leven hebben gehad biedt troost.’

Het andere vlees (kip, rund, lam etc.) dat hij in De Groene Boerderij verkoopt is niet zelf gekweekt maar natuurlijk wel biologisch. ‘Ik probeer zoveel mogelijk vlees van andere boeren te kopen. Mijn lamsvlees komt wel uit Ierland, daar vond ik de beste kwaliteit. Ook mijn groenten en fruit probeer ik rechtstreeks van andere boeren, of van de versmarkt te halen. Ik verkoop ook Belgische melk en zoveel mogelijk streekproducten.’
(lees verder onder de foto)

Pubentesvarkens

‘Wij werken met een eigen kruising van verschillende varkens, in plaats van met een vast ras. Omdat we vaak horen van onze klanten hoe sappig het vlees is, hebben we onze varkens uiteindelijk de naam ‘Pubentesvarkens’ gegeven,’ zegt Raf trots. ‘Pubentes komt van het Latijn voor sappig, en hoewel ik niet veel Latijn ken, vind ik het wel een heel plezante taal.’ De Pubentesvarkens zijn niet klein en roze zoals de varkens die wij kennen, maar groot, bruin en breed. ‘Onze vleesbereidingen (bv.gehakt) zijn ook gluten- en lactosevrij. In vlees dat je in de winkel koopt zit vaak veel vocht en vet. Bij ons is dat het tegenovergestelde, ons vlees is puur. We zijn er zeker van dat het altijd goed is.’

Hij wijst naar een stuk dry aged varkensvlees in zijn vleestoog. ‘Dit vlees hebben we weken laten rijpen. Dat is een moeilijke procedure, maar omdat ons vlees van goede kwaliteit is, lukt het altijd.’

Van zo’n initiatieven gaat mijn hart sneller slaan. Ik heb nog steeds hartpijn als ik vlees eet, maar deze dieren hebben wél een goed leven gehad, en dat moedig ik aan. Vlees zal er altijd worden gegeten, vegetariërs zullen waarschijnlijk altijd in de minderheid zijn. Daarom roep ik de vleeseters op om bewuster om te gaan met het vlees dat ze kopen.
Een zachte, lieve toekomst met respect voor dier en milieu, kan alleen maar beginnen bij jezelf. Een idealisme als dat van boer Raf is inspirerend, en dat wil ik delen met de wereld.

❤ ℛ

 

Heel erg benieuwd geworden? Bekijk het filmpje en voer onderstaand adres in op je gps:

De Groene Boerderij
Akkerveken 3
2990 Wuustwezel

info@degroeneboerderij.be

 

2 gedachtes over “Don’t panic it’s organic

  1. Jammer dat je niet beter op de hoogte was van een juiste vegetarische voeding. Ik ben al jaren vegetariër en heb nooit ijzertekort. Maar blijkbaar was je jong en onwetend …en mocht ik als dierenvriend toch ijzertekort hebben dan zou ik opteren voor een ijzersupplement en niet voor het eten van vlees, want hoe biologisch en lief de dieren ook gekweekt worden …ze moeten op transport naar het slachthuis om tenslotte als een kotelet of een biefstuk op je bord te belanden.

    • Dag Cari, bedankt voor je bericht! Ik bewonder je vastberadenheid in het vegetarisch zijn, en vind het ook superfijn dat je geen ijzertekorten of andere tekorten hebt. Ik was inderdaad jong en onwetend, maar probeerde wel zoveel mogelijk vervanging te eten én ik nam standaard een ijzersupplement bij. Ik heb zelf maandenlang de ijzerkuur Losferron genomen, best een zware kuur! Ijzertekort zit in onze familie, niet omdat wij niet genoeg ijzer eten maar moeilijk ijzer opnemen. Maar dat doet er verder ook niet toe 🙂 Ik wil met mijn blog mensen die wel nog vlees eten oproepen om bewuster na te denken over welk vlees ze kopen, en hoe het dier heeft geleefd! Niet iedereen wil of kan veggi zijn, dus rijk ik graag een alternatief aan waar ik zelf achtersta. Aangezien dit mijn blog is, zie ik ook niet in waarom dat een probleem zou zijn!
      Veel liefs ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s