Ik zie u graag

Er wordt vaak gezegd dat liefde blind is. Ik geloof dat niet, omdat liefde pas echt is wanneer ze ziet. Wanneer ze àlles ziet. Dat verandert echter niets aan de manier waarop ze liefheeft. Dat heeft het leven mij doen inzien. Ik zag het in de relaties en vriendschappen in mijn omgeving, en in die van mezelf.

Ik zag een relatie onder spanning staan omdat beide partners iets deden wat voor de ander niet kon, maar waar geen van beide als eerste wilde buigen.
Ik zag relaties waar iemand ongelukkig was omdat de ander zich niet gedroeg naar de verwachtingen van zijn of haar partner.
Ik zag ruzies ontstaan, omdat een van de twee iets zei wat in tegenstrijd was met wat de ander wilde horen. Ik zag vriendschappen eindigen omdat er niet werd voldaan aan vooropgezette verwachtingen van hoe een vriendschap hoort te zijn.
Liefde is niet dat JIJ doet wat IK wil. Het is dat JIJ doet wat JIJ wil, en dat ik dat kan accepteren omdat het nu eenmaal bij jou hoort. Omdat ik van je hou, helemaal zoals je bent. En uiteindelijk, is dat net wat zorgt voor een onwankelbare band en een liefde die uit het binnenste van je ziel lijkt te komen. Of niet; vanuit acceptatie kan je steeds zeggen: ‘Het is goed, ik hou van je maar dit wil ik niet.’ Iedereen kan dat zeggen, op elk moment. Maar dan heb je de ander wel eerst gezien voor wie hij is.
Wat een misvatting was het te denken dat iemand anders me gelukkig kon maken door te veranderen van mening, gevoel of gedrag.
Wat een misvatting was het te vinden dat iemand anders zich moest gedragen naar het beeld dat ik had van liefde, vriendschap of verbondenheid. Het zijn dan ook steeds mijn verwachtingen, mijn frustraties en standaarden die liefde in de weg staan, niet de ander. Zij zijn alleen maar een spiegel voor alle dingen die ik niet wilde zien.
Ik geloof niet dat wij hier zijn om de wereld te veranderen, maar om haar lief te hebben. Soms zijn een beetje zachtheid, begrip en de moed om te zien alles wat er nodig is om een geweldige verandering tot stand te brengen. De enige verandering die nodig is: die binnen in jezelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s