Nepal, ik kom eraan!

Na een nogal emotioneel afscheid van België en alles wat daarbij hoort, word ik opgehaald door Mia en Steven. Zij zetten mij af in Schiphol en rijden dan door naar Amsterdam centrum.

Ik zwaai mijn ouders uit die met tranen in hun ogen op de oprit staan, en besef hoe hard ik mijn gezin ga missen. De afgelopen paar weken heb ik mezelf ervan proberen overtuigen dat ik zo weer zou terug zijn. Maar onderweg naar het vliegveld dringt het tot me door dat ik best lang in Nepal blijf. Ik mag dan een reiziger zijn, een huismus ben ik ook. En als ik nog maar net onderweg ben, wint de huismus het altijd van de avonturier in mezelf.

Na een lekker hapje eten en een lange wachtrij aan de incheckbalie van Emirates, krijg ik dan eindelijk mijn boardingpassen: Amsterdam-Dubai, Dubai-Kathmandu. Wanneer ik mijn koffer zie verdwijnen, weet ik dat er geen weg meer terug is. Mia en Steven mogen vanaf hier niet meer mee, maar vinden al snel iemand anders om me te vergezellen: Aafke uit Nederland, die ook naar Kathmandu reist. Aafke is een vrouw van vijvenveertig. Ze heeft een zachte uitstraling en mooie, blauwe ogen. Zij gaat naar Nepal om te mediteren in een Boeddhistisch klooster.

Samen met Aafke stap ik op de Airbus A380: het grootste vliegtuig dat ik ooit heb gezien. Twee monsterlijke motors, vleugels zo groot dat je je afvraagt hoe ze ooit de lucht in gaan, twee verschillende verdiepingen, en een bemanning die zo talrijk is, dat ze een normaal vliegtuig al voor de helft zou vullen. Hoe ver ik ook kijk, ik zie niets anders dan rijen stoelen. Allemaal uitgerust met een televisieschermpje met de nieuwste films en series, een dekentje en een hoofdtelefoon. Omdat ik één van de laatste passagiers ben die opstapt, moet ik me haast op mijn plaats proppen. Ik ben licht teleurgesteld wanneer ik zie dat ik niet aan het raam zit.Ik adem een paar keer uit voor ik me begin te installeren. De man die naast me zit werpt me zijdelingse, geërgerde blikken toe. Ik moet zacht giechelen en probeer mijn bewegingen nog kleiner te maken.

Al snel krijg ik het idee om de nieuwste Ice Age film te kijken: Collision Course. Na een paar keer te worden onderbroken door nutteloze veiligheidsfilmpjes in drie verschillende talen, kan de film beginnen. Ik kan mijn lach echt niet meer inhouden wanneer de kleine Scrat het hele melkwegstelsel in gevaar brengt door de eeuwige jacht op zijn eikel. Mijn buurman vindt het duidelijk niet zo grappig. Hij is al drie keer opgestaan en weggelopen. En in die weinige keren dat hij op zijn plaats zit, is zijn lichaam een kwartslag van mij weggedraaid.

Na de film ga ik slapen. Nu ja, dat was het plan. Ik zit vlak achter een airconditioning-systeem dat niet alleen ijskoude lucht in mijn richting blaast, maar ook nog eens veel kabaal maakt. De lichten in het vliegtuig zijn te fel en ik heb niet genoeg ruimte voor mijn benen. Ik besluit dan maar te wachten met slapen tot de stewardessen voorbij komen met wat te drinken. Na ongeveer een uur te hebben doorgebracht in een soort sluimertoestand, krijg ik mijn langverwachte beker ananassap. Het avondmaal sla ik over, het is immers al twaalf uur ’s nachts. Plots bedenk ik me dat mama me een slaapmasker heeft meegegeven. Wat ben ik daar dankbaar voor! Met het maskertje op duurt het niet lang voor ik wegzak in een lichte, maar degelijke slaap.

Aangekomen in Dubai, vinden Aafke en ik elkaar terug. We moeten naar de andere kant van de vlieghaven. In een veel te kleine bus waarvan de motor klinkt alsof die het ieder moment kan begeven, rijden we naar Terminal 2. In stilte vraag ik me af waarom ik ook alweer zo nodig naar Nepal moest.

Nu zit ik al een uurtje in de comfortabele en rustige lounge van de Business Class. Een erg lief cadeautje van Mia en Steven, die vaker met Emirates vliegen. Gratis Wi-Fi, drinken en eten. Mij hoor je niet klagen. Het is best een ervaring om hier te zijn. Niet alleen de lounge, maar het hele gebeuren. Het avontuur is nu echt begonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s